• Geplaatst 1209 dagen geleden

Bouwgroep Moonen, dat vorige week vrijdag surseance van betaling aanvroeg en kreeg, is failliet. Dat zegt bewindvoerder Ralf van der Pas. De faillissementsaanvraag wordt vandaag ingediend bij de rechtbank.

 De Brabantse bouwer raakte in financiële nood als gevolg van de gestegen bouwkosten. Het bedrijf, dat 110 werknemers telt en in 2014 nog in de Cobouw50 (lijst met 50 grootste 50 bouwers van Nederland) stond, had 23 projecten in uitvoering. Deze liggen nu, in afwachting van een mogelijke doorstart, stil. Het gaat om woningbouwprojecten in onder meer Amsterdam, Diemen (Holland Park) en Brabant. Ook de bouw van een kantoor voor een facilitair dienstverlener is gestaakt.

“Het probleem is dat de aangenomen werken niet kunnen worden verricht tegen begrotingen die een paar jaar geleden zijn opgesteld”, ligt bewindvoerder Van der Pas toe. “Het kan niet meer uit, daar komt het simpelweg op neer.” Door de stijgende bouwkosten is Moonen helemaal knel komen zitten.

Volgens de tweede bewindvoerder, Ilona van de Klundert is een bouwstop voor veel bouwers geen optie, indien het bedrijf aanloopt tegen sterk stijgende prijzen van onderaannemers en toeleveranciers. “Dat zal zich niet voordoen, want de aannemer zit vast aan de condities die hij met de opdrachtgever is overeengekomen, maar heeft wel een probleem met zijn toeleveranciers, onderaannemers en zzp’ers.”

Serieuze gesprekken over overname projecten

Moonen boekte over 2016 een verlies van ruim 9 miljoen euro op een omzet van 71 miljoen. De jaarcijfers over 2017 zijn nog niet gepubliceerd.

De bewindvoerders hebben in het paasweekend “met een beperkt aantal gerenommeerde en bekende” bedrijven uit de bouw “serieuze gesprekken” gevoerd over de overname van projecten en delen van het bedrijf. “As we speak druppelen geïnteresseerden binnen.” Hoeveel bedrijven al belangstelling hebben getoond, willen ze niet zeggen. “Aantallen zeggen niets. Er zitten veel gelukzoekers en opkopers tussen.”

Bron: https://www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2018/04/bouwgroep-moonen-vraagt-faillissement-aan-101259649