• Geplaatst 1244 dagen geleden

Door automatisering verdwijnen niet alleen banen, er ontstaan ook nieuwe banen. Met welke vaardigheden bereid je je het beste voor op de toekomst?

Om een toekomstbestendige carrière op te bouwen, zijn vaardigheden die computers en robots niet zo goed op kunnen lossen het beste. Denk aan competenties als creativiteit, kritisch denken, people management: de soft skills worden steeds belangrijker.

Consultancyfirma Guthrie-Jensen maakte in samenwerking met het World Economic Forum een overzicht van de vaardigheden waar in 2020 veel vraag naar zal zijn. Op nummer 1 staat het oplossen van complexe problemen: het vermogen om verbanden tussen industrieën (denk aan informatica, bouwkunde en biologie) te leggen, en creatief problemen op te lossen die in de toekomst kunnen ontstaan. Alleen op die manier kunnen we kunstmatige intelligentie bijhouden, aldus de infographic.

Verder worden ook het managen van werknemers door middel van leiderschap, het samenwerken met anderen, en empathisch vermogen beschreven als nuttige vaardigheden. Soft skills worden steeds belangrijker: een robot zal niet snel out-of-the-box denken en met innovatieve oplossingen komen. Daar zijn nog steeds goede werknemers voor nodig

Welke banen gewild zijn in 2020? Data-analisten staan op plek 1, gevolgd door medische technici, fysiotherapeuten en deskundigen op het gebied van werkplek-ergonomie. Daarnaast zijn software-ontwikkelaars en programmeurs belangrijk om verder te werken aan de automatisering van allerlei werkprocessen. En in deze tijd waarin een leven lang leren gepromoot wordt, kunnen we niet zonder leraren en trainers.

Bron: https://www.intermediair.nl/beroepen-functies/toekomst/in-2020-zijn-dit-de-meest-gevraagde-vaardigheden-en-beroepen