Je vingers bewegen vliegensvlug over het toetsenbord, binnen een mum van tijd heb jij jezelf op de kaart weten te zetten! Zo werkt het in de praktijk in veel gevallen niet, een beetje hulp om het vinkje ‘geschikt’ te verdienen, kan daarom geen kwaad.

Afhankelijk op welke droombaan jij je zinnen hebt gezet, maak je de keuze of je meer voor de klassieke stijl van solliciteren gaat of voor een meer creatieve uitspatting.

Waar de keuze ook op valt (brief, film of presentatie) zorg er altijd voor dat het puur gericht is op de functie waar je op dat moment op solliciteert!

Zorg dat je opvalt, bijvoorbeeld door de lay-out aan te passen of een pakkende teaser bovenaan te zetten. Maar ga het ook niet overdrijven, je moet het doel niet voorbij maar erin schieten!

Het presenteerblaadje

Stel je voor je bent werkgever en hebt een stapel cv’s om door te spitten, dan kan jij je wel voorstellen dat je niet met een half boekwerk aan moet komen zetten. Beperk je cv daarom tot maximaal 2 pagina’s.

Gegevens die zeker niet mogen ontbreken

Personalia: met wie wordt er kennis gemaakt? Hoe heet je, waar woon je? En aangezien de werkgever jou wellicht al heeft weten te verleiden met een pakkende vacaturetekst is het wel zo makkelijk dat je te bereiken bent. Dus niet vergeten: je telefoonnummer en e-mailadres!

Sluiten jouw kennis en kunde aan bij de zoektocht van de werkgever? Laat vooral weten welke opleidingen je hebt afgerond. Beschik jij over een waslijst aan gevolgde en afgeronde cursussen/ opleidingen, beperk je dan vooral tot de relevante opleidingen!

En dan volgt natuurlijk misschien wel het belangrijkste stuk van je cv, jouw werkervaring. Welke van de uitgevoerde werkzaamheden zijn van belang? De werkgever moet in één oogopslag kunnen zien of jij voldoet aan de eisen. Schrik niet, er kan altijd verschil zijn in zachte en harde eisen!

Hablas Español? Do you speak English oder sprechen Sie Deutsch? Beschik jij over een talenknobbel of heb jij aan één taal meer dan genoeg?

Ben jij een digibeet of kennen meerdere systemen, programma’s of applicaties geen geheimen voor jou? Vermeld dat dan! Ook kan je zelf aangeven hoe groot die kennis is (basiskennis of de echte expert).

Maar jij bent meer dan een ‘functietitel’. Welke hobby’s heb je? Verricht je vrijwilligerswerk of heb je andere activiteiten die jouw talenten benadrukken? Schroom niet dit te laten blijken!