• Geplaatst 2135 dagen geleden

Werken in het buitenland? Overweeg eerst deze geldzaken!

Leuk, leerzaam en grensverleggend. Veel twintigers en dertigers doen werk- en levenservaring op in een ander land. Prima idee, maar er kleven wel een paar financiële nadelen aan.

Het is steeds makkelijker om een tijdje in het buitenland te wonen en werken. Engels is in de meeste landen geen probleem onder hoogopgeleiden. En qua bereikbaarheid maakt het ook steeds minder uit of je nu om de hoek zit of op een ander continent.

Maar er zijn op financieel gebied wel een paar relevante zaken om rekening mee te houden. Voordat je je huidige baan opzegt en je ticket koopt, moet je in elk geval op de hoogte zijn van het volgende:

Inkomen

Werken in het buitenland betekent ook dat je daar belasting moet betalen over je inkomen. Althans: meestal. Als je bent uitgezonden door de overheid, bijvoorbeeld als militair of bij een ambassade, betaal je in Nederland belasting. In de meeste landen is de belastingdruk lager dan in Nederland. Maar dat heeft een keerzijde. Zie het volgende punt.

Overheid

Klagen over belastingen en een inefficiënte overheid is overal populair. Vaak terecht, maar de overheid in Nederland is efficiënt en biedt uitstekende voorzieningen, die meestal gratis zijn. Denk aan onderwijs, openbare wegen (zonder tol) en medische zorg. In andere landen levert de overheid die diensten ook wel, maar vaak van een bedenkelijk niveau. Wegen zitten vol gaten, het openbaar onderwijs is matig en de publieke medische zorg pover, zodat je bent aangewezen op tolwegen, privéscholen en -klinieken. Die zijn dan weer vaak erg duur.

Vermogen

Als je in een ander land woont, wordt je vermogen daar doorgaans ook belast. Dat kan plezierig zijn als je veel vermogen hebt dat weinig rendement oplevert, zoals spaargeld, omdat je dan in Nederland relatief veel belasting betaalt. Maar als je aandelen hebt en een aardig rendement behaalt, is de belastingdruk in veel landen juist hoger dan in Nederland.

Eigen huis

Als je een huis in Nederland hebt, moet je goed nadenken over wat ermee gebeurt in jouw afwezigheid. Als je voldoet aan de zogenaamde uitzendregeling, hoef je mogelijk geen belasting over de waarde van je huis te betalen. Het blijft dan in box 1; de rente blijft aftrekbaar. Voorwaarde is dat je het niet verhuurt, zelfs niet tegen nul euro! Doe je dat wel, dan verschuift het huis naar box 3, betaal je er vermogensbelasting over en is de rente niet aftrekbaar. Als er na een periode van verhuur niemand meer in woont, blijft je huis toch in box 3.

AOW

Het is waarschijnlijk nog heel ver weg, maar als niet-ingezetene bouw je geen AOW op. Of je nu werkt voor een Nederlands bedrijf of niet, dat maakt niets uit. Het gaat om het land waar je staat ingeschreven. Je kunt je overigens wel bijverzekeren voor de AOW als je niet in Nederland woont. Die verzekering is inkomensafhankelijk: hoe hoger je inkomen, des te hoger de premie.

Lokale belastingen

In Nederland heft vooral de centrale overheid de belasting. Wat gemeenten heffen, is peanuts. In veel landen heft niet alleen de centrale overheid, maar heffen ook provincies en gemeenten. Dan gaat het niet alleen over de onroerendezaakbelasting, maar ook om belasting op inkomen, boekwinst op de verkoop van je huis en zelfs erf- en schenkbelasting. Provincies, staten en kantons in onder meer België, de VS en Zwitserland heffen soms forse lokale belastingen op inkomen en vermogen.

Bron: https://www.intermediair.nl/carriere/werken-in-het-buitenland/werken-in-het-buitenland-overweeg-eerst-deze-geldzaken