• Geplaatst 2029 dagen geleden

Nog nooit hadden werkzoekenden in Nederland het zo voor het uitkiezen. Het aantal openstaande vacatures is afgelopen kwartaal de grens van een kwart miljoen gepasseerd. Eind juni stonden meer dan 251.000 vacatures open, een toename van 16.000. Dat is 2000 meer dan het recordaantal van eind 2007, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die dinsdag zijn gepubliceerd.

Het aantal openstaande vacatures groeit nu vijf jaar op rij elk kwartaal. Tussen april en juli steeg het aantal openstaande vacatures in bijna alle bedrijfstakken. De meeste groei zat in de handel en de horeca, die samen 7000 nieuwe plekken moesten opvullen.

Handel heeft het grootste aantal vacatures: in totaal 50.000 vacatures. Zakelijke dienstverlening, onderwijs en industrie waren elk goed voor 2000 nieuwe vacatures. Alleen in de financiële dienstverlening daalde het aanbod van banen licht. Ten opzichte van eind 2008 is het aantal openstaande vacatures bijna gehalveerd.

Spanning op de arbeidsmarkt

Het aantal banen nam met 52.000 toe, het is het zevende kwartaal op rij dat de groei van de werkgelegenheid boven de 50.000 zit, al tekent het CBS daarbij aan dat de stijging wat afvlakt ten opzichte van voorgaande kwartalen.

In het cijfer zitten alle banen: werknemers in vaste dienst en zelfstandigen, voltijd en deeltijd. Maar werknemers in loondienst nemen verreweg het grootste deel van de groei voor hun rekening: 48.000. De groei van de werkgelegenheid zit ook hier vooral in de handel en horeca, maar ook in de zorg en de vervoerssector steeg het aantal banen.

Nieuwe collega’s gezocht

Het jongste dieptepunt op de arbeidsmarkt ligt halverwege 2013. Toen hadden werkgevers volgens het CBS maar 91.000 banen te vergeven.

Het aantal werklozen daalde in het tweede kwartaal met 14.000. Omdat er ook steeds minder werklozen zijn, loopt de spanning op de arbeidsmarkt snel op. Tegenover iedere tien vacatures staan nu nog maar veertien werklozen.

Dat is bijna net zo weinig als in 2008, toen het aanbod was gedaald tot dertien werklozen. De arbeidsmarkt is nu drie kwartalen officieel gespannen. Dat betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag.